Vanutehdas

Kohde kuuluu polkuun Jokelan teollisuushistoria.
Vanutehdas. Kuva Vilho Laiho
Oy Suomen Vanutehdas Oy:n toiminta Jokelassa alkoi vuonna 1915. Tehtaassa tehtiin muun muassa puuvillavanua eli pumpulia, haavasiteitä ja vaippoja. Rakennuksessa oli 1980-luvulla Tamro Oy:n ambulanssitehdas.

Lue lisää kohteesta

Oy Suomen Vanutehdas Oy oli aloittanut toimintansa Mäntsälän puolella Kaukasissa vuonna 1902, mutta Mäntsälän tehdas jäi tuotannoltaan pian Jokelan varjoon.

Vanutehtaalla valmistettiin alkuvuosina muun muassa vaatturinvanua, tilkettä rakennusten eristeeksi ja flokkia, jota käytettiin patjojen täytteenä. Alkuvuosina työ oli likaista ja pölyistä, sillä tilkkeitä ja flokkia revittiin vanhoista juuttisäkeistä ja puuvillalumpuista, joita tuotiin ulkomailta asti.

”Kun olin lapsi, Vanutehtaalla tehtiin lumpuista flokkia patjoihin ja vanua täkkeihin. Huonoimmat ja likaisimmat päätyivät tilkkeeksi hirsiseinän rakoihin ja loppu roska huopakatteen lisukkeeksi.

Vanutehdas hönkäisi ohikulkijoille suuresta kidastaan kuumat höyryt. Se haisi likaiselle ja ummehtuneelle.

Talossa työskenteli pääasiassa vanhoja naisia. Naiset olivat kalpeita, väsyneitä ja hymyttömiä. Likainen ja raskas työ oli vienyt heistä kaiken, kuin puristanut heistä elämänilon. Nämä vanhat naiset raskain, turvonnein jaloin olivat kuin koneita. Katselin heitä, kun he työmatkalla kulkivat aina samaa reittiä.”

–Pirkko Rantila muistelee 1930-luvun vanutehdasta kirjassa Totta ja tarinaa Jokelasta.

Vähitellen tuotanto muuttui. Puuvillavanusta tehty täkin täyte oli siistiä, valkoista ja pehmeää. 1950-luvulla Jokelassa valmistettiin muun muassa puhdistettua puuvillavanua eli pumpulia, selluloosavanua, haavasiteitä ja terveyssiteitä, 1970-luvulla tuotantoon tuli valmisvaippoja ja kertakäyttöisiä sairaalatuotteita. 1981 sairaalatuotteita valmistanut Tamro Oy osti kilpailijansa ja aloitti ambulanssien valmistuksen Jokelassa.

Komea rakennus rapistui ja purettiin

Jokelan Vanutehdas toimi muutaman ensimmäisen vuoden tyhjäksi jääneessä tärkkelystehtaassa, jolle oli vuosisadan alussa lohkottu tontti Jokelan tiilitehtaalta. Se tuhoutui tulipalossa ja 1910–20-lukujen taitteessa rakennettiin tiilirakenteinen tehdas. Rakennusta on laajennettu 1938 ja 1956.  

Rakennus on hahmoltaan varsin komea. Vanhimman osan ikkuna-aukot ovat kauniisti kaarevat ja muutenkin eri rakennusvaiheet erottuvat sen julkisivusta hyvin. Rakennus on ollut pitkään tyhjillään ja se on ränsistynyt tihutöiden ja tulipalojen vuoksi. Huhtikuussa 2020 tulipalo tuhosi rakennuksen katon ja joulukuussa 2022 vanutehdas hävisi maisemasta kokonaan. Alueelle suunnitellaan asuntorakentamista.  

Nukarintie 14, 05400 Tuusula, Suomi