Laatikkotehdas

Kohde kuuluu polkuun Jokelan teollisuushistoria.
Oy Sörnäs Ab:n laatikkotehdas. Kuva Tuusulan museon kuvakokoelma

Oy Sörnäs Ab:n laatikkotehtaassa tehtiin muun muassa puisia viskilaatikoita ja valmistaloja. Tehdas oli aiemmin toiminut Helsingin Vallilassa, mutta siirtyi vuonna 1938 Jokelaan. Parhaaseen aikaan tehdas työllisti noin 100 henkilöä. Laatikkotehdas lopetti toimintansa 1963.

Lue lisää kohteesta

Oy Sörnäs Ab:n laatikkotehtaan omistajaksi oli vuonna 1937 tullut kauppaneuvos Arthur Nikander. Samoihin aikoihin Nikander osti myös Jokelan Tiilitehtaan maa-alueineen. Hän siirsi laatikkotehtaan Jokelaan. Tehdas siis valmisti puisia pakkauslaatikoita, joilla ennen muovin aikaa oli hyvä kysyntä.

Yksi menestysartikkeli oli puinen viskilaatikko, joita vietiin Skotlantiin. Sotien jälkeen tehtaassa valmistettiin myös valmistaloja. Osa rakennuksista meni sotakorvauksina silloiseen Neuvostoliittoon. Tarina kertoo, että sinne tehtiin myös erityisiä tutkimuskäyttöön tarkoitettuja parakkeja, joita käytettiin hyvin vaativissa olosuhteissa Siperiassa ja pohjoisilla alueilla.

Tehtaan muutto Vallilasta oli iso operaatio. Uudet tuotantorakennukset rakennettiin tiilitehtaan ja Palojoen väliselle alueelle 1937 ja 1938. Samoihin aikoihin myös jatkettiin tiilitehtaan pistoraidetta laatikkotehtaalle saakka.

Kaksikerroksinen tiilinen tehdasrakennus on edelleen olemassa. Sen eteläpuolella ollut puinen varastorakennus, joka oli suunnilleen samankokoinen kuin tehdasrakennus, tuhoutui tulipalossa syyskuussa 2022. Tehdasalueen lämpökeskus piippuineen on jäljellä laatikkotehtaan tehdasalueen laidalla. Suuri puutavaran kuivaamo sijaitsi aikoinaan lähempänä rautatietä, mutta se on purettu. Tehtaan konttoriksi rakennettiin funkkistyylinen talo Laatikkotehtaantien varteen varsinaisen tehdasalueen ulkopuolelle. Vaaleassa, rapatussa talossa on kaari-ikkunat ja loiva tasakatoksi naamioitu pulpettikatto. Laatikkotehtaan portin sisäpuolella on punainen yksikerroksinen rakennus, joka on rakennettu oman tehtaan valmistaloelementeistä.

Laatikkotehtaan työntekijöitä varten siirrettiin Helsingin Vaasankadulta puolitoistakerroksinen hirsirakenteinen asuintalo. Siinä oli seitsemän asuntoa ja sitä kutsuttiin ”Volgaksi” tai Vinkkelitaloksi, koska se oli L-kirjaimen muotoinen. Talo pystytettiin Lokkistenmäkeen (Laatikkotehtaantien ja Opintien välinen alue), jossa jo entuudestaan oli tiilitehtaan ja maatilan työntekijöiden asuntoja. Nämä talot purettiin 1980-luvulla.  

Laatikkotehdas lopetti toimintansa 1963. Tiloihin tuli ensin Oy Bensow ja sitten Oy Machine Tool. 

Laatikkotehtaantie 8, 05400 Tuusula, Suomi