Pesulanlampi

Kohde kuuluu polkuun Jokelan lampireitti.
Pesulanlammessa pesii muun muassa harvinainen mustakurkku-uikku. Kuva Sari Tsokkinen

Pesulanlampi sijaitsee Nukarintien ja Opintien risteyksessä. Nimensä se on saanut lammen rannalla olleesta Fennia-pesulasta, joka toimi vuosina 1932–1942 Jokelan tiilitehtaan ja maatilan entisessä suuressa navetassa. Rakennus purettiin vuonna 1990. Samoille paikkeille rakennettiin 2000-luvun alussa Puistotien alkupään kerrostalot.

Lammen ympärillä on Chmelewskin puisto. Nimi juontuu Paul Chmelewskistä, joka oli tiilitehtaan omistaja vuosina 1877–1901. Lammen rannalla on myös tiilitehtaan entinen pumppaamo. Tiilenvalmistuksessa tarvittu vesi ja pesulan käyttämä vesi otettiin Pesulanlammesta. 

Pesulanlammen harvinaisempiin pesimälajeihin kuuluu mustakurkku-uikku. Laji on Suomessa erittäin uhanalainen ja pesimäkanta on noin 3000–4500 paria. Pesulanlammen muita lajeja ovat naurulokin lisäksi mm. kalatiira ja telkkä. Jokelan laulujoutsenet vierailevat lähes päivittäin Pesulanlammella, ja suorittavat näyttävän marssinsa lammelta toiselle tiiviinä perhekuntana jalkakäytäviä ja suojateitä käyttäen. 

Useat lammet ovat myös lepakoille suosittuja ruokailupaikkoja. Pesulanlammen ja lintulampien ympäristöt ovat tärkeitä saalistusalueita vesisiipoille. Pohjanlepakkoa on havaittu niiden lisäksi ruokailemassa myös Koulunlammella.