Tuusulan asuntomessualueet 1970, 2000 ja 2020

Kohde kuuluu polkuun Ilmakuvia Tuusulasta.
Lahelanrinteen vuoden 1970 messualue rakennettin kuvassa näkyvän risteyksen oikealle puolelle. Ilmakuva 7.5.1969

Tuusulassa on järjestetty kolmet asuntomessut. Asuntomessuhistorian ensimmäiset olivat Tuusulan Lahelanrinteessä 1970. Vuonna 2000 Tuusula isännöi Asuntomessuja Nummenharjussa. Puustellinmetsän Asuntomessut  järjestettiin 2020.

Lue lisää kohteesta

Asuntomessut Tuusulan Lahelanrinteessä 1970

Suomen ensimmäiset asuntomessut pidettiin kesällä 1970 Tuusulan Lahelanrinteessä. Alueelle rakennettiin 45 omakotitaloa ja 21 rivitalohuoneistoa. Messuteemana oli "Oma tupa - oma lupa". Kaikkiaan vieraita asuntomessuilla kävi 88 500.

Vuonna 1970 Etelä-Suomen muuttovoitto oli kova, samoin asuntopula. Juokseva vesi ja keskuslämmitys eivät vielä olleet itsestäänselvyyksiä. Tuolloin Suomessa oli noin 1,5 miljoonaa asuntoa, joista joka toiseen tuli lämmin vesi. Lahelanrinteessä etsittiin kerrostalorakentamisen vastapainoksi edullisia ratkaisuja pientaloalueen rakentamiseen. Messualueen tontit olivat melko pieniä, vain hiukan yli 700 neliömetrin kokoisia. Lahelanrinteen noin viiden hehtaarin suuruisen alueen suunnitteli Tuusulan kunnan aloitteesta arkkitehti Matti Rotko.

Useimmilla rakennusliikkeillä ja talotehtailla oli alueella useampi malli, Puutalo rakensi alueelle peräti 12 omakotitaloa. Suuri osa taloista oli perinteisiä paikalle rakennettuja puu- tai tiilitaloja, mutta joukossa oli runsaasti myös elementtitekniikalla rakennettuja taloja. Komeiden ja huomiota herättävän modernien Domino- ja Bungalow-talojen lisäksi mukana oli myös Finiment-järjestelmä, jossa perusseinäelementti oli 120 cm leveä, katto- ja lattiaelementtien jänneväli oli 5 metriä. Ajan hengen mukaisesti arkkitehtuuri oli modernia ja uutta luovaa ja väriskaala räiskyvä – sitä sekä ihasteltiin että kauhisteltiin.

Nummenharjun Asuntomessut 2000

Tuusulan Nummenharjun 32 hehtaarin messualue toteutettiin entiselle soranottoalueelle ja sen pääteemoina olivat maisemavaurioiden korjaaminen ja pohjaveden suojelu. Ratkaisua näihin haettiin erityisen ympäristösuunnittelukilpailun kautta ja hyvin toteutetun asunto- ja kunnallistekniikan sekä viherrakentamisen avulla.

Messualueelle rakennettiin 32 omakotitaloa ja rahoitus- ja omistusmuodoiltaan erilaisia yhtiömuotoisia asuntoja. Puun vuosi -projektin puitteissa toteutettiin kolme puurakenteista pientaloyhtiötä. Huomiota keräsivät myös Villa 2000-koetalo ja oheiskohteeksi avattu Bungalow-talo Tuusulan asuntomessualueelta vuodelta 1970. Kävijöitä messuilla oli ennätykselliset 271 000.

Puustellinmetsän Asuntomessut 2020

Tuusulassa järjestettiin 50. valtakunnalliset asuntomessut, jotka toteutettiin koronapandemian aiheuttamissa poikkeusolosuhteissa. Puustellinmetsän asuntomessut olivat ensiaskel Rykmentinpuiston asuinalueen rakentamiselle entisen Hyrylän varuskunnan alueelle. Messuilla pääsi tutustumaan 33 asuntoon. Poikkeusolosuhteiden vuoksi asuntomessut siirtyivät elokuulle ja vierailijoiden määrää rajoitettiin, jotta alue pysyisi väljänä. Kävijöitä messuilla oli noin 70 000.

Messujen tavoitteena oli esitellä monipuolista kyläkaupunkia, jossa kohtasivat moderni, kaupunkimainen, tiivis asuminen, hyvät kulkuyhteydet, luonnonläheisyys sekä Tuusulalle leimallinen yhteisöllisyys. Teemoina näkyivät puurakentaminen, innovatiiviset ja älykkäät energiaratkaisut, aktiivinen arki ja taide hyvinvoinnin lähteenä. Monipuolista messusisältöä olivat uudet asuntotyypit kuten pientalomallit, townhouse -konsepti, yhteisölliset pienkerrostalokortteli ja hybridikerrostalo sekä alueen yhteisöllinen puisto.

Tapahtuman loppuraportti on luettavissa Asuntomessujen verkkosivulta Tuusulan Asuntomessujen loppuraportti 2022