Tuusula syntyi vuonna 1643

Tuusulan nykyinen kirkko valmistui vuonna 1734. Kuva Tuusulan museo

Tuusulan kunnan ikä lasketaan vuodesta 1643, jolloin perustettiin Tuusulan kappeliseurakunta. Ennen kappeliseurakunnan perustamista enemmistö tuusulalaisista oli kuulunut Sipoon seurakuntaan, mutta Tuusulan kappeliin liitettiin perustamisen yhteydessä myös osia Helsingin pitäjästä (esim. Hyrylä ja Ruotsinkylä) ja Nurmijärvestä. Tuusulan alueella asui 1600-luvun alkupuolella noin 600 henkeä. Pääelinkeinona oli maatalous.

Tuusulan kappeliseurakunnan muodostivat Kaukjärven eli Tuusulanjärven ympärillä olevat kylät: Hyrylä, Hyökkälä, Paijala, Tuusula, Tuomala, Järvenpää, Vanhakylä ja Ruskela. Myös kauempana järvestä sijaitsevat Kerava, Rusutjärvi, Nahkela, Lahela ja Klemetskog eli Ruotsinkylä liitettiin kappeliseurakunnan osiksi. Kellokoski oli Järvenpään kylän takamaita. Osa Jokelasta oli Hausjärven pitäjää ja Tuusulan puoleiset asumattomat maat jaettiin Paijalan, Hyökkälän ja Kirkonkylän talojen takamaiksi.

Lue lisää kohteesta

Oman seurakunnan perustaminen

Tuusulan talonpojat olivat toivoneet omaa kappelia jo jonkin aikaa, sillä kirkkomatkat olivat pitkiä. Lisäksi etenkin Sipoon seurakunnan suomenkieliset talonpojat kokivat, että heillä oli seurakunnassa enemmän velvollisuuksia kuin hengellistä saatavaa. Kirkon ja pappilan korjauksiin he kelpasivat, mutta pitkän matkan taivaltaneille tuusulalaisille ei aina ehditty järjestää suomenkielistä jumalanpalvelusta.

Tuusulan talonpojat eivät kuitenkaan yksin saaneet asiaansa kuuluville. Vasta Vanhankylän kartanon isännäksi tullut ratsumestari Nils Stålhana sai asioihin vauhtia. Kappeliseurakunnan perustamisen sanotaan olleen paljolti hänen suhteidensa ja tarmonsa ansiota.

Turun tuomiokapituli antoi virallisen periaatepäätöksen kappeliseurakunnan perustamisesta 22.7.1643 päivätyllä kirjeellä, ja siksi päivää edelleen vietetään Tuusulan syntymäpäivänä ja Tuusula-päivänä juhlitaan kulttuurin merkeissä. Tuusulalaisten kirkko valmistui nopeasti. Ilmeisesti Tuusulassa oli ryhdytty rakennustyöhön jo hyvissä ajoin ennen perustamispäätöksen antamista,sillä jo marraskuussa kirkko oli lähes valmis ja lauta-aidalla ympäröity. Vihkiminen kuitenkin viivästyi sekä Sipoon kirkkoherra Pampinaeuksen asettamien että luonnonesteiden vuoksi. Vihdoin 19.1.1644 saatiin kirkko vihittyä.

Ensimmäinen kirkko sijaitsi suunnilleen nykyisen sankarihautausmaa-alueen kohdalla ja palveli seurakuntaa 90 vuotta. Kappeliseurakunnasta muodostettiin oma kirkkoherrakunta eli itsenäinen seurakunta vuonna 1653. Nykyinen ristikirkko valmistui vuonna 1734.

Kirkkotie 34, 04310 Tuusula, Suomi