Taiteilijakodit Ainola, Ahola ja Suviranta

Ainola Kuva Ainola-säätiö

Kolme merkittävää taiteilijakotia – Ahola, Suviranta ja Ainola – ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt, Eero ja Saimi Järnefelt ja Jean ja Aino Sibelius perheineen muodostivat ainutlaatuisen naapuruston, jossa oli edustettuna suomalainen kirjallisuus, kuvataide ja musiikki.

Kirjailija Juhani Aho ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Tuusulanjärven rannalle vuonna 1897. He olivat vuokranneet kodikseen talon Järvenpään kartanon mailta, ja taloa ryhdyttiin isännän mukaan kutsumaan Aholaksi. Ahola oli perheen kotina 14 vuoden ajan.

Juhani ja Venny viihtyivät maaseudulla, ja heidän esimerkkiään noudattaen samalle seudulle muutti myös muita aikakauden taiteilijoita. Syntyi Suomen oloissa vertaansa vailla oleva taiteilijayhteisö, jota pysyvien asukkaiden lisäksi täydensivät kesäasukkaat ja taiteilijaperheiden ystävät ja sukulaiset.

Suviranta valmistui taidemaalari Eero Järnefeltin perheen kodiksi vuonna 1901. Hänen vaimonsa Saimi (o.s. Swan) oli Suomalaisen teatterin näyttelijätär, joka luopui urastaan, kun perhe muutti Suvirantaan. Järnefeltin perheeseen syntyi viisi lasta.

Järnefeltit olivat hyviä ystäviä kaikkien Tuusulaan asettuneiden taiteilijoiden kanssa, mutta erityisen läheiset olivat välit lähinaapuriin Ainolaan. Aino Sibelius ja Eero Järnefelt olivat sisaruksia ja perheiden lapset siis serkuksia keskenään.

Järvenpään kaupunki osti vuonna 2018 Suvirannan. Talossa asuvalle Järnefeltin tyttärenpojalle jäi elinikäinen asumisoikeus taloon. Kesäaikaan Järvenpään taidemuseo järjestää opastettuja kierroksia Suvirantaan.

Ainola oli säveltäjä Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti. Sibelius tarvitsi sävellystyötään varten rauhaa ja etäisyyttä pääkaupungin elämästä ja kasvava perhe pysyvämmän asunnon monien vuokrahuoneistojen jälkeen. Sopiva paikka löytyi Tuusulanjärven tuntumasta.

Arkkitehti Lars Sonck suunnitteli Ainolan. Alakerta valmistui 1904. Kansallisromanttinen hirsirakennus sai nykyisen ilmeensä 1911, kun ulkoseinät laudoitettiin ja yläkertaan rakennettiin asuinhuoneita perheen kasvaessa.

Ainolassa löytyi työrauha. Sibelius sanoi, että Ainolassa hiljaisuuskin puhuu. Rakasta Ainolaansa hän kutsui puun suureksi sinfoniaksi. Jean Sibeliuksen kuoltua Aino Sibelius asui Ainolassa kuolemaansa asti vuoteen 1969. Jean ja Aino saivat toivomansa hautapaikan omassa puutarhassaan omenapuiden katveessa.

Ainolankatu, 04400 Järvenpää, Suomi