Kauppatien pohjoispää

Kohde kuuluu polkuun Hyrylän polku.
Kauppatie 1920-luvulla. Edessä vasemmalla on Jegorowin leipomo, sen takana Gustafssonin kauppa. Kuva Tuusulan museo, Eugenia Pauluksen kokoelma.

Nykyinen Kauppatie oli aikoinaan Hämeentietä. Tien varrelle, varuskunta-alueen eteläpuolelle, sijoittui pääosa Hyrylän kaupallisista palveluista. 1900-luvun alussa Kauppatien päässä lähimpänä varuskuntaa oli Gustafssonin kauppa, Jegorovin leipomo ja Yli-Postin maatilan tilakeskus, jonka rakennukset sijaitsivat nykyisen Säästöpolun molemmin puolin.  

Lue lisää kohteesta

Gustafssonin kauppa

Kauppatien päässä lähimpänä varuskunnan rakennuksia oli 1900-luvun alussa kauppias Shiloffin kauppa. Tarina kertoo, että kauppiaan kuoltua huomattiin, ettei hän ollut kirjannut tilille ostaneiden asiakkaiden velkoja, ja kaikki velat oli pakko unohtaa. Huonoon taloudelliseen tilanteeseen joutunut leski Maria Shiloff avioitui kauppa-apulaisena olleen Gustafssonin kanssa, ja niin kaupasta tuli Gustafssonin kauppa. Rakennus purettiin 1960-luvun alkupuoliskolla.

Kansallis-Osake-Pankki KOP (sittemmin Merita ja Nordea) rakennutti tälle tontille uuden liiketalonsa, joka valmistui vuonna 1981. Tuusulan Apteekki toimi tässä talossa syksyyn 2018, jolloin muutti liikekeskus Hyrrään Autoasemankadulle. Nykyisin (v. 2022) punatiilisessä liiketalossa  toimii muun muassa Lammin Säästöpankin konttori ja Onnion Store. Talon osoite on Hyryläntie 9, mutta sisäänkäynti osaan liiketiloista on Kauppatien puolelta. 

Jegorowin konditoria

Gustafssonin kaupan eteläpuolella asui ja työskenteli leipurimestari Jegorow, jonka pienellä tontilla oli leipomon ja sen myymälän tilat sekä asunto- ja varastorakennuksia. Leipurimestari Jegorowin oli syntynyt Ukrainassa vuonna 1874, mutta oppinsa hän oli saanut muun muassa Helsingissä Karl Fazerilla. Arvatenkin myös Jegorow asettui Hyrylään venäläisen varuskunnan takia, mutta maukkailla leivonnaisillaan hän saavutti suuren suosion niin suomea, ruotsia kuin venäjää puhuvien tuusulalaisten keskuudessa. Esimerkiksi Järnefeltien Suvirannasta asioitiin muuten aina Järvenpään suunnassa, mutta kun tarvittiin makoisia herkkuja, lähdettiin hakemaan bebé-leivoksia ja muuta ihanaa Jegorowilta.   

Jegorowin perhe jatkoi leipomotoimintaa Hyrylässä aina 1940-luvulle saakka. Sota-aikana säännöstely hankaloitti toimintaa, mutta konditoriatuotteitakin leivottiin, jos tilaaja toimitti leipomoon omat sokerit ja jauhot. Sotien jälkeen 1940-50-luvun vaihteessa Irja Rask jatkoi leipomotoimintaa samalla paikalla. Leipomon jälkeen samassa rakennuksessa toimi ainakin vielä 1960-luvun lopussa Irja Ropposen lyhyttavarakauppa, josta sai kaikenlaista tarpeellista. 

Jegorowin kiinteistö oli suunnilleen nykyisen punatiilisen liiketalon parkkipaikan kohdalla osoitteessa Hyryläntie 9/Kauppatie 12.  Sen liiketilat aukesivat aikoinaan suoraan Kauppatielle. 

Yli-Posti eli Yli-Knuutila

Hyrylän kylän vanha kantatila Posti (rinnakkaisnimi Knuutila) jaettiin vuonna 1804. Silloin syntyneen uuden tilan eli Yli-Postin tilakeskus rakennettiin Hämeentien varteen, paikalle johon reilu puoli vuosisataa myöhemmin alkoi syntyä Hyrylän kylän liikekeskusta. Sen maat on vuosisatojen ja kymmenien varrella lohkottu kasvan kylän erilaisiin tarpeisiin, mutta vielä 1900-luvun alkukymmeninä tilakeskus oli keskellä Hyrylää molemmin puolin nykyistä Säästökujaa. Tilan päärakennus oli samoilla paikkeilla, kuin nyt on 1950-luvun valkotiilinen asuin- ja liikerakennus, jossa toimi pitkään kukkakauppa ja hautaustoimisto. Nykyisen Säästökujan toisella puolella oli Yli-Postin väentupa ja niiden takana nykyisen Nahkurintien risteyksen paikkeilla navetta ja talli ja muita tilakeskuksen rakennuksia.

Kauppatie 12, 04300 Tuusula, Suomi