VirtuaaliTuusula

Paijalan hautausmaa ja kappelit

Paijalan hautausmaa vihittiin vuonna 1896. Uutta hautausmaata oli etsitty jo pitkään, koska kirkon ympärillä oleva hautausmaa alkoi käydä ahtaaksi, eikä laajentaminen siellä ollut mahdollista.

Uuden hautausmaan sijaintia seurakuntalaiset pitivät onnistuneena. Paijalan nummi oli nimensä mukaisesti kuivaa ja hiekkaista aluetta. Se helpotti seurakuntalaisten taakkaa, kun esimerkiksi työlääseen sannanajoon ei ollut tarvetta. Matka kirkolle ei ollut varsin pitkä. Tietäkään ei tarvinnut erikseen rakentaa tai hoitaa, kun paikka oli ihan Hyvinkäälle ja Hämeenlinnaan johtavan maantien vieressä. Lisäksi paikka oli vielä silloin melko kaukana asutuksesta.

Vanha kappeli valmistui vuonna 1910. Sen piirustukset laati seurakunnalle ilmaiseksi yleisten rakennusten ylihallituksen arkkitehti E. A. Kranck, joka asui Kirkkotiellä Salmelan huvilassa. Kranck oli aikaisemmin laatinut kirkon korjaussuunnitelmat, joten kappeli tuli ikään kuin kaupanpäällisiksi.

Kappelin lähellä on karun kaunis ruumiskellari, jonka on suunnitellut taiteilija Ilmari Wirkkala vuonna 1938. Hän teki merkittävän elämäntyön suunnittelemalla hautausmaiden rakennuksia ja muistomerkkejä eri puolille Suomea ja nostamalla hautausmaakulttuurin arvostusta.

Uusi kappeli vihittiin käyttöön pyhäinpäivänä 1993. Sen on suunnitellut arkkitehti Timo Suomalainen, joka tunnetaan myös Helsingin Temppeliaukion kirkon suunnittelijana. Kappelin kellotapulissa soi Tuusulan vanhan kirkon kello, joka on valettu vuonna 1650 todennäköisesti Vanhankylän kartanossa. Seurakunta oli aikoinaan myynyt sen tarpeettomana Riihimäelle, josta se hankittiin takaisin uutta kappelia varten.
Paijalannummentie 11, 04300 Tuusula, Suomi
Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!