Arboretum ja veistospuisto

Kohde kuuluu polkuun Kellokosken patoaltaan ympäri.
Arboretumissa esitellään puuvartisia kasveja

Kellokoskelle alettiin 1990-luvulla rakentaa erityisiin teemoihin liittyviä puistoja: arboretum, sculptoretum ja rosarium. Taustavoimina vaikuttivat sairaalan 80-vuotisjuhlat ja silloisen johtajan, Ilkka Taipaleen, aktiivisuus.

Pääosin Juhlatalon alueelle alettiin kehittää puulajipuistoa (arboretum), jossa yhtenä ajatuksena on kokeilla erilaisten puu- ja pensaslajien sopeutumista paikalliseen ympäristöön.

Toinen hanke on veistospuisto (sculptoretum), jossa ajatuksena oli patsain kunnioittaa ja kuvata paikkakunnan historian tärkeitä henkilöitä. Itämerikeskuksen eli Juhlatalon pihasta löytyy rakennuksen kunnostamisessa ansioituneen talkoopäällikön Alvar Typön patsas, jossa tämä istuu penkillä aivan kuin miettien seuraavaa työvaihetta. Sairaalan lähellä ovat Prinsessan ja Anna Pakalénin, potilaan ja ylihoitajan, muistomerkit ja puistosta kirkon vieressä ruukinpatruuna Torsten Carlanderin patsas. Henkilöihin liittyvien patsaiden lisäksi Itämerikeskuksen eli Juhlatalon ympäristössä on Itämerenmaiden nuorten taiteilijoiden ympäristötaideteoksia, jotka on tehty Juhlatalon kunnostus- ja taideleireillä 1990-luvulla. 

Lue lisää kohteesta

Tietoa tekijöistä

Latvialainen Vija Mikane poikansa Oskars Mikansin avustamana veisti 1996 Juhlatalon pihalle Alvar Typön patsaan. Yhdessä Prinsessan muistomerkin (kuvanveistäjä Rauni Liukko, 1995) sekä Anna Pakalénin (kuvanveistäjä Orskars Mikans 1998) ja Torsten Carlanderin (Elvi Hiltunen, 2000) patsaiden kanssa ne muodostavat Kellokosken Sculptoretumin eli veistospuiston rungon. Itämerikeskuksen toimiessa Juhlatalossa veistoskokoelma täydentyi vuosittain, kun Itämerenmaiden nuoret taiteilijat pitivät Juhlatalossa kuvanveistopäiviä ja tekivät ympäristöön taideteoksia. Monet nuorten tekijöiden taideteoksista olivat luonteeltaan ympäristötaidetta, usein kierrätysmateriaalista tehtyjä.

Vuonna 1996 perustettiin arboretum eli puulajipuisto Itämerikeskuksen ympärille. Puiston loi Erkki Honkanen. Kellokosken Arboretum on Suomen Dendrologisen Seuran luettelossa. Kellokosken erikoisuutena on puisista ratapölkyistä tehdyt järeät rakenteet. Kellokosken nimikkopuu on Pränninpuistoon 1997 istutettu lehtikuusi.

Pränninpuisto, Juhlatalontie 6, 04500 Tuusula, Suomi