Jussila ja Ali-Posti

Ali-Jussila 1920-luvulla. Talon edustalla kaksi Carl Evald ja Maria Sjöblomin tyttäristä. Kuva Ilari Sjöblomin perhealbumista.

Jussila (RN:o 2) on vanha ratsutila, joka asetti ratsumiehen aluksi Torsten Stålhandsken ratsukomppaniaan 30-vuotiseen sotaan. Jussilan tila jaettiin 1760-luvulla Yli- ja Ali-Jussilaksi. Ali-Jussila on ollut Sjöblomin suvun omistuksessa 1800-luvulta lähtien. Ali-Posti on osa Postin kantatilaa. Siitä lohkotulle tontille rakennettiin Prijuutti. 

Lue lisää kohteesta

1600-luvun lopulla Jussilan tila oli pitkään autiona eli veronmaksukyvyttömänä ja joutui Ruskelan Borgmanin rusthollin aputilaksi, augmentiksi, ja maksoi sille veronsa. Isonvihan jälkeen Jussila lähti taas uuteen nousuun.

1760-luvulla Jussilan tilan vävy anoi halkomista, johon maaherra suostui saatuaan käräjiltä puoltavan lausunnon, ja sai haltuunsa Ali-Jussilan. Toinen puoli Yli-Jussila jäi apen ja myöhemmin tämän pojan haltuun.

Ali-Jussilan tila siirtyi Sjöblomin suvulle 1850-luvulla, kun merikapteeni Carl Anders Sjöblom ja vaimonsa Carolina Sofia tulivat omistajiksi. Tilan peri heidän poikansa Carl Edvard (1831–1862). Seuraava isäntä kasvoi hänen pojastaan Carl Evaldista (1859–1938), joka oli kolmivuotias, kun hänen isänsä kuoli hevosen potkaistua häntä rintaan. Carl Evald meni naimisiin Yli-Postin Maria Charlotta Askolinin kanssa ja heille syntyi kymmenen lasta. Yksi heistä oli Carl Werner (1881–1921) alias Charles Hill.

Charles Hill "Klondyken kuningas"

Carl Werner Sjöblom teki värikkään ja menestyksellisen uran. Moni kutsuntaikäinen pakeni 1900-luvun alussa Venäjän laittomia kutsuntoja Amerikkaan. Carl Wernerkin piiloutui Helsinkiin vietävien maitotonkkien väliin ja pääsi junalla Keravan asemalta satamaan ja laivaan. Alaskassa hän otti nimekseen Charles Hill ja hänestä tuli menestynyt kolmen kultakaivoksen omistaja ja "Klondyken kuningas", kuten Suomen Kuvalehti muistokirjoituksen otsikoi.

Suomen itsenäistyttyä Charles palasi Suomeen ja ryhtyi etsimään kultaa Lapista käyttäen aikansa uusinta tekniikkaa. Tarinan mukaan hänellä oli satakunta miestä töissä koeporauksissa. Onni kuitenkin kääntyi huhtikuussa 1921, kun Charles Hill kuoli traagisesti ratsastaessaan Ivalonjoen yli.

Virallinen kuolinsyy oli hukkuminen, mutta perimätiedon mukaan se oli lavastus ja todellinen kuolinsyy oli ampuminen. Maria-äiti ei antanut ryhtyä murhatutkimuksiin, koska ei se poikaa olisi herättänyt henkiin. Charles Hill lepää Tuusulan kirkkopuistossa ja tarina elää. Jälkipolville Hilliltä jäi hattu, kengät, kenttälaboratorion sisältänyt salkku sekä sukulaistensa kanssa käymä kirjeenvaihto. 

Sjöblomin viisi tytärtä jäivät asumaan Ali-Jussilaan ja suomensivat nimekseen Seesmeri. Nuorimmat tyttäristä pitivät käsityöliikettä Worobjeffin talossa, joka sittemmin siirtyi Tuusulan Säästöpankille. Pojille erotettiin omat tilat; Tyko Ilmari sai ulkotilan Korsosta ja Valta Korvenrannan Perä-Hyrylästä. Valta Sjöblomin viisi poikaa perustivat vuonna 1970 Seepsula Oy:n kotitilaltaan Korvenrannasta ja sen naapurista aloittaen. Yritys keskittyi maanrakentamiseen ja tuusulalaiseen tapaan soranotto oli yksi osa toimintaa. Sulan yritysalue rakennettiin ehtyneen soranottoalueen päälle.

Ali-Jussilan talo siirtyi Seesmeren sisarusten kuoltua Valta Sjöblomin pojille. Talo sijaitsee kantatilan mukaan nimetyn Jussilantien varrella.

Ali-Posti

Knuuttila eli Posti (RN:o 5) oli yksi Hyrylän kylän kantatiloista. Nimi Knuuttila tuli ensimmäisestä isännästä Nuutti Erkinpojasta. Rinnakkaisnimen Posti tila sai, kun Knuuttilan isännästä tuli postitalonpoika vuonna 1638. Silloin avattiin Suomen ensimmäinen varsinainen postilinja Helsingistä Hämeenlinnaan kruunun postinkuljetusta varten. 

Ali-Posti syntyi vuonna 1804, kun Postin eli Knuutilan talo (RN:o 5) jakautui kahtia. Yli-Knuuttila eli Yli-Posti muutti pohjoisemmaksi Hyrylän nykyisen keskustan paikkeille, missä pieni Säästökuja on samoilla paikkeilla kuin aikoinaan tilakeskus.

Ali-Postin päärakennus on Ali-Jussilan vieressä – vanhassa maalaistalojen muodostamassa Hyrylän keskustassa. Talosta on vuosien varrella myyty kaikki maat varuskunnan ja kasvavan asutuksen tarpeisiin. Muistona tilasta on Ali-Postinkuja. 

Ali-Postista myytiin 1850-luvulla Rauhalinnan palsta Alexander Karttuselle. Hän rakensi Helsinkiin johtavan tien varteen talon, ja sai siihen vuonna 1863 maakaupan oikeudet. Kaupan pito oli varmaan kannattavaa, sillä vuonna 1870 Karttunen osti koko Ali-Postin tilan. 

Vuonna 1887 Ali-Postista myytiin metsää varuskunnan ampumarataa varten. Kun 1950-luvulla myytiin parikymmentä tonttia samoista takametsistä, syntyi Korpikylä. Hyrylän varuskunnalle myytiin loputkin metsät 13 hehtaaria vuonna 1964.

Ali-Postin tilalla asui 1900-luvun alussa kymmenkunta vuotta venäläisen varuskunnan viimeinen komentaja kenraali Levanetski. Hän oli ollut kenraalikuvernööri Bobrikovin lähin mies. Eläkkeelle siirtymisensä jälkeen hän jäi asumaan Tuusulaan ja piti maatilaa. Valta Sjöblom (s. 1901) on kertonut Sura Levanetskin (s. 1898) olleen hänen ja muiden Sjöblomin lasten leikkikaverina, ja 16.6.1904 tämä oli vahingossa ampunut pienoiskiväärillä Valtan veljeä selkään. Veli vietiin Helsinkiin hoitoon eikä siinä pahemmin käynyt. Samana päivänä ammuttiin Bobrikov ja suvussa kerrottiinkin tarinaa "kenraalin poika ampui maanviljelijän poikaa ja Schauman Bobrikovin".

Levanetski pelkäsi joutuvansa murhatuksi Bobrikovin tavoin. Siksi kaksi sotilasta vahti kaiken aikaa portilla ja tallissa hevosen vieressä oli vielä yksi vahtisotilas. Viimein kenraali ei enää kestänyt pelkojaan ja ampui itsensä. Hänen arvokasta irtaimistoaan siirtyi lähitaloihin.

Emil ja Amalia Salminen ostivat Ali-Postin ja muuttivat Helsingistä Tuusulaan 1920-luvulla. Vuonna 1957 tilalle valmistui uusi  päärakennus. Tontille suunnitellaan nyt (vuonna 2022) rivitaloja. 

Jussilantie 15, 04300 Tuusula, Suomi