Jokelan kaupat

Gardinin kauppa 1900-luvun alussa
Jokela teollistui ja kasvoi nopeasti. Asukasmäärän myötä lisääntyi myös kauppapalveluiden kysyntä. Kaupat keskittyivät aseman ympärille ja niitä oli molemmilla puolilla rautatietä. Myymälöitä oli myös Pertussa ja Takojalla.

Lue lisää kohteesta

Ennen henkilöautojen yleistymistä ihmiset suosivat oman kylän kauppoja. Jokelassakin oli paljon kauppoja ja niistä sai lähes kaikkea, mitä ihminen tarvitsi. Vanhan ajan kaupat olivat todellisia sekatavarakauppoja, joista sai ruokatavaroiden lisäksi muun muassa astioita, kenkiä, vaatteita ja kankaita, rakennustarvikkeita ja paljon muuta.

Jo 1900-luvun alussa toimivat ainakin Gardinin (myöhemmin Kallisen) kauppa, Pellisen kauppa ja leipomo ja Wiklundin kauppa. Wiklundin talossa oli kauppa vuosina 1902–1968. Rakennuksessa oli myös Jokelan ensimmäinen puhelinkeskus. Myöhemmin Siljalantiellä sijainneessa suuressa talossa oli muun muassa käsityökeskus ja taidegalleria.

Jokelan Maakauppa oli Wiklundin kaupan lähellä Siljalantien varrella. Rakennus oli myöhemin Jokelan Järjestötalo ja nykyisin yksityisasunto.

Kauppoja ja muita liikerakennuksia oli myös niin sanotussa Montussa tiilitehtaan ja aseman välillä, sillä alueen pääteihin kuulunut Nukarintie kulki aikaisemmin tiilitehtaan pohjoispuolelta kohti juna-asemaa. 

Osuuskauppa aloitti 1904

Jokelan Osuuskauppa perustettiin vuonna 1904. Kaupan perustajajäsenistä monet olivat tiilitehtaan työntekijöitä. Kaupalle saatiin hyvä liikepaikka aseman lähelle. Kun osuuskauppaliike vuonna 1917 jakaantui, liittyi Jokelan osuuskaupa työväenliikkeen kannattamaan Kulutusosuuskuntien keskusliittoon eli KK:hon. Komea tiilinen liikerakennus rakennettiin 1950-luvun alussa hyvälle paikalle aseman lähelle. Myöhemmin liikerakennusta laajennettiin yksikerroksisella osalla, jossa toimi pitkään Valintatalo. Vanhassa osassa toimi ravintola Wanha Mestari vuoteen 2016 asti. Osuuskaupalla oli sivumyymälät Lepolassa, Pertussa ja Takojalla. 

Entisistä Osuuskaupan tiloista tuli Jokelan Kotikirkko, kun Jokelan kirkosta (1975–2022), jouduttiin luopumaan sisäilmaongelmien vuoksi. Syksystä 2019 alkaen väistötilana toimi rakennuksen uudempi osa, mutta hiukan myöhemmin seurakunta sai käyttöönsä koko rakennuksen

SOK:n eli S-ryhmän osuuskauppa oli nimeltään Osuukauppa Teho, jonka pääkonttori oli Hyvinkäällä. Osuuskauppa Tehon ja Osuupankin tiiliset jälleenrakennuskauden liikerakennukset nousivat nykyisen Osulankujan varrelle 1950-luvulla ja purettiin vuonna 2009 valmistuneen S-marketin tieltä.