Hyrylän pohjoinen keskusta

Kohde kuuluu polkuun Hyrylän polku.
Autoasemankatu 2 kiinteistö valmistui vuonna 1981. Kuva Tuusulan museo, Juhani Gummerus.

Hyrylän keskustarakentamisen painopiste siirtyi pohjoiseen sen jälkeen kun alueiden vaihdot puolustusvoimien kanssa saatiin tehtyä 1960-luvun puolivälissä. Vanhojen puisten varuskuntarakennusten paikalle rakennettiin ensimmäiseksi seurakuntakeskus (1967) ja terveyskeskus (1970). Niiden pohjoispuolinen maa-alueella oli aikoinaan ollut muun muassa varuskunnan ylläpitämä luistelurata. Keskustamaista ilmettä alueelle alkoi syntyä 1980-luvun rakentamisen myötä. Kunnantalon (1980) jälkeen vuonna 1981 rakennettiin kauppa- ja toimistotalo, jossa toimii nykyisin kirjasto. Vuonna1983 valmistui Hyrylän ostoskeskus ja sen edessä oleva tori. Liikerakentaminen pohjoiskeskustaan jatkui, kun Spar-marketin liiketalo (1995) ja siihen liittyvä nivelosa (1997) monine pienine liiketiloineen valmistuivat. Pohjoisen keskustan nykyisistä liikepalveluista vastaa pääasiassa vuonna 2003 valmistunut kauppakeskus Hyrrä, jossa on muun muassa K-market ja Tuusulan Apteekki. 

Lue lisää kohteesta

Nykyinen kirjasto oli ennen kauppa

Tuusulantien ja Koskenmäentien (nykyinen Autoasemankatu 2) kulmaan valmistui vuona 1981 iso liike- ja toimistorakennus. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Into Pyykkö. Siihen tuli alakertaan K-market ja tilat linja-autoasemalle ja Matkahuollolle kahviloineen. Myöhemmin myös taksiasema muutti kunnantalon vierestä linja-autoaseman viereen. Yläkerrassa oli Itä-Uudenmaan sotilaspiirin tilat. Sotilaspiiri muutti Lohjalle, kun Itä- ja Länsi-Uudenmaan sotilaspiirit yhdistyivät Uudenmaan sotilaspiiriksi vuonna 1993. Talo oli joitain vuosia lähes tyhjillään, kun myös kauppatoiminta loppui. Tuusulan kunta osti kiinteistön vuonna 2000 ja siihen remontoitiin tilat Tuusulan pääkirjastolle ja sosiaalitoimelle. Remontin suunnitelivat arkkitehdit Olli Kumpulainen ja Klaus Winqvist ja sen yhteydessä rakennettiin muun muassa autotalli kirjastoautolle. Kirjasto aloitti toimintansa tässä talossa 30.10.2001.

Hyrylän Ostoskeskus ja tori 

Kunnantalon eteen alettiin pian rakentaa Hyrylän Ostoskeskusta ja toria. Arno Savelan suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1983. Ostoskeskukseen tuli kaksi elintarvikeliikettä, Elanto ja Pops, josta tuli myöhemmin Spar-market. Sen lisäksi rakennuksessa oli kaksi pankkikonttoria (SYP ja STS) ja muuta liiketilaa. Talon toisessa kerroksessa toimi pitkään Tuusulan kansalaisopisto. Yksikerroksisessa siivessä oli alkuun ainakin R-kioski, Yhdistetty kemikalio-kirjakauppa ja kebab-ravintola.

Ostoskeskuksen eteen, rakennusten ja kävelyteiden rajaamaan suojaiseen paikkaan tuli tori, jossa alkuvuosina oli kauppiata ihan tavallisinakin toripäivinä. Torin parhaat vuodet ajoittuivat aikaan, jolloin ostoskeskuksen elintarvikeliikkeet ja muut palvelut vetivät asiakkaita. Kun Elanto lopetti toimintansa ja Spar-marketin uusi liikerakennus (Pysäkkikuja 1) valmistui vuonna 1995, väheni päivittäinen asiointi alueella merkittävästi. Ostoskeskuksen ja Spar-marketin väliin valmistui paviljonkimainen liikesiipi pienine liiketiloineen vuonna 1997, ja R-kioski ja kebab-ravintola muuttivat ostoskeskuksesta siihen. Ostoskeskuksen alkuperäinen idea alkoi  muuttua. Samalla myös perinteinen torikauppa näivettyi ja loppui vähitellen kokonaan. Ostoskeskuksen kehityskaari kuvaa samalla vähittäiskaupan ja pankkialan muutoksia laajemminkin. 

Ostoskeskukseen jäi elintarvikeliikkeiden jälkeen sellaisia kaupallisia palveluita, joihin muutenkin tultiin vartavasten hoitamaan tiettyä asiaa. Esimerkiksi urheiluvälineliike TuusSport toimi ostoskeskuksessa sen alusta loppuun saakka, mutta jatkaa nyt toisaalla Hyrylän keskustassa. Viime vuosina entisissä liiketiloissa oli muun muassa työterveysasema, kunnan eläinlääkäri ja kunnan eri toimistoja ja kokoustiloja. Tuusulan Opisto muutti Etelärinteen entiseen päiväkotiin elokuussa 2021, ja vanha ostoskeskus on lähes tyhjä. Alueelle valmistellaan kunnan uutta palvelukeskusta ja aiempaa huomattavasti isompaa kauppakeskusta, joka vastaisi tämän päivän tarpeita. 

Liikerakennukset Autoasemankadun liepeillä  

Pohjoisen keskustan liikennejärjestelyt muuttuivat vuoden 1993 paikkeilla. Aiemmin Koskenmäentie oli jatkunut suoraan kunnantalon kulmalta Tuusulantien ja Klaavolantien risteykseen. Nyt rakennettiin uusi Koskenmäentie Kulloontien ympyrästä Hyryläntielle ja osin vanhaa Koskenmäentietä korvaava Autoasemankatu. Koskenmäenpolku muistuttaa vanhasta tielinjauksesta. Uuden Autoasemankadun varrelle valmistui vuonna 1995 Spar-market (käyntiosoite Pysäkkikuja 1). HOK-Elanto osti Spar-ketjun vuonna 2005 ja rakennukseen tuli S-market ja saman ketjun ravintola Chico´s. Ne lopettivat toimintansa tammikuussa 2016 ja sen jälkeen rakennus on ollut pääasiassa tyhjillään. Muutama vuosi myöhemmin rakennettu paviljonkimainen liikerakennus (Koskenmäenpolku 1), jossa on useita suoraan katutilaan avautuvia peiniä liiketiloja, on sen sijaan edelleen alkuperäisessä käytössä. Rakennuksen päädyissä on alusta lähtinen toiminut kebab-pizzeria Marmara ja R-kioski.    

Liikekeskus Hyrrä (Autoasemankatu 1) valmistui vuonna 2003. Rakennuksessa on K-supermarket Hyrrä ja muita liike- ja toimistotiloja. Tuusulan I Apteekki muutti Kauppatieltä Hyrrään marraskuussa 2018. 

Koskenmäenpolku 1, 04300 Tuusula, Suomi