VirtuaaliTuusula

Peltokaaren nimistö

Peltokaaren asuinalue tulee Jokelan tiilitehtaan pellolle

Peltokaaren alue on Jokelan tiilitehtaan ja maatilan eli Jokelan kartanon entistä peltoa. Pellon halki kulki tie kartanon alikartanona toimivalle Hirvenojan tilalle. Tien kulkua noudatti kartanon ja Hirvenojan välillä kulkeva puhelinlanka. Tietä kutsuttiin sen vuoksi Lankatieksi ja aluetta Lankatien pelloksi.


Chmelewski eli Mälski raivautti pellon

Pellon raivautti 1880-luvulla Jokelan tiilitehtaan ja kartanon omistaja Paul Chmelewski, jonka hankala nimi muuntui kansan suussa Mälskiksi tai Melenskiksi. Peltoalueen eteläosassa olevaa paikkaa kutsuttiin Mälskinsuuksi, sinne kulki aikoinaan Jokelan uutta tiilitehdasta varten rakennettu pistoraide ja sinne tuotiin aikoinaan lannoitetta Helsingistä junavaunukaupalla.  

Reunakujan ja Sampotikunkujan paikkeilla oli Kartanon puisto eli Parkki. Sinne tiilitehtaan omistaja Johannes Blenner ja hänen vaimonsa Lilly Kajanus-Blenner tilasivat 1920-luvulla 14 lajia erilaisia puita ja pensaita. Samalla kertaa kartanon pihamaalle hankittiin 37 erilaisen kesäkukan ja perennan taimia ja siemeniä. Tarinan mukaan lähes kaikkien vanhojen jokelalaispihojen pionit ovat peräisin kartanon puistosta.Härkien juottokaivo, kuva Sanna Kaisa Spoof


Vetohärkien laidunmaa

Lähellä oli myös tiilitehtaan vetohärkien juottokaivo. Tiilitehtaalla oli 1800-luvun lopussa 10 härkäkiertoa, joilla pyöritettiin saviranoja. Kussakin kierrossa työskenteli kaksi härkää. Vetohärkiä oli kaikkiaan 30, joten jokaisella härällä oli joka kolmas päivä vapaata. Alun toisella kymmenellä olevat härkäpojat hakivat aamuisin kello 5 härät laitumelta, huolehtivat siitä, että härät pysyivät koko päivän liikkeellä ja veivät ne laitumelle työpäivän jälkeen kello 19. 

Alueen nimistö muistuttaa tiilitehtaan ja maatilan omistajista ja historiasta.   

 

Vetohärkien kivistä ladottu juottokaivo Hirvenojan sivutilalle kulkeneen tien laidassa. Valokuva Sanna Kaisa Spoof 1991. Julkaistu kirjassa Sanna Kaisa Spoof, Savikkojen valtias - Jokelan Tiilitehtaan sosiaalinen ja fyysinen miljöö, Helsinki 1997.

 

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!