VirtuaaliTuusula

Mauno Koivisto muistelee koulutusta Jalkaväen koulutuskeskuksessa 1942

Mauno Koivisto sai pikakiväärimiehen koulutuksen Jalkaväen koulutuskeskuksessa talvella 1942.

Hän muistelee koulutusaikaansa Hyrylässä näin:

Tulin Hyrylään Jalkaväen koulutuskeskukseen 27.2.1942. Jalkaväen koulutuskeskus sijaitsi Hyrylän kylässä lähellä Keravaa. Kasarmialue oli teitten risteyksessä, tiet menivät kasarmialueen lävitse: se ei siis ollut muusta ympäristöstä eristetty.

Saavuin koulutuskeskukseen jonkin verran myöhemmin kuin kutsuntaeräni, mistä johtuen minua ei komennettu aliupseerikouluun, mikä mahdollisesti muuten olisi tapahtunut.

Koulutuskeskuksessa tuli eteeni uusia asioita ja aseita, joitten rakenteeseen ja toimintaan en ollut tutustunut. Omasta mielestäni opin kaiken nopeasti, ja senkin takia koulutus alkoi tuntua pian pitkästyttävältä. Kun varuskunta oli asutuskeskuksessa ja ympäröivät maat pääasiassa yksityisessä omistuksessa, se asetti rajoituksia harjoittelulle. Niinpä oli hyvin vähän sellaisia paikkoja, joissa voitiin tehdä kaivautumisharjoituksia. Suunnistaa voi yksityistenkin mailla, ja siihen minä kovasti miellyin.

Koulutusjaksomme päättyi heinäkuussa 1942. Lähdimme Hyrylästä 27. heinäkuuta marssien Korsoon, missä rintamalle vievä juna odotti. Kun komennettiin laulua, lähti harkitun valppaasti liikkeelle ”Käy marssi rintamalle ja laulu raikas soi”.

Etelä-Tuusula Muut Keski-Tuusula Kellokoski Jokela Tutustu kaikkiin
Valitse alue jonka polut ja kohteet haluat nähdä tai TUTUSTU KAIKKIIN!