Varuskuntapolku

Tuusula on tunnettu sotilasperinteistään. Hyrylän varuskunnassa koulutettiin sotilaita lähes 150 vuoden ajan. Varuskunta syntyi 1850–1860-luvuilla, jolloin Suomi oli vielä osa Venäjän keisarikuntaa. Alkuun sotilaat tulivat eri puolilta laajaa Venäjää. Kun Suomi itsenäistyi, tuli varuskunnastakin suomalainen.

Autonomian ajan lopulla ja itsenäisyyden alkuvuosikymmenet Hyrylässä oli hevosvetoista tykistöä. Sen tilalle tuli vuonna 1957 Helsingin Ilmatorjuntarykmentti. Sota-aikana kasarmialueella koottiin kenttäarmeijan tykistöjoukkoja ja Tuusulassa toimi Jalkaväen koulutuskeskus. 

Hyrylän kylään tuli varuskunnan myötä myös kauppoja ja muita palveluita. Autonomian aikana tulleista kauppiaista ja käsityöläisistä monet olivat venäläisiä. Varuskunta ja erityisesti sen tiilirakennuskausi näkyy Hyrylän arkkitehtuurissa edelleen.

Viimeiset varusmiehet Tuusulan varuskunnassa koulutettiin vuonna 2006. Vähitellen armeijan vanhoille alueille rakentuu historiaansa arvostava, viihtyisä ja luonnonläheinen asuinalue Rykmentinpuisto.

Lue lisää polusta

Virtuaali-Tuusulan Varuskuntapolku perustuu osittain Heikki Simolan vuonna 2007 tekemään varuskuntapolkuun. Se on kokonaisuudessaan luettavissa Varuskuntapolku (pdf)

Sotilaspitäjän kulttuurikierros

Tuusulan sotilashistoriaa on koottu myös "Sotilaspitäjän kulttuurikierros" -kotiseutupolkuun. Sen voi kiertää pyöräillen tai autolla, kierroksella on mittaa noin 50 km. Polku julkistettiin Tuusula-päivänä 22.7.2008. Polun on suunnitellut kotiseutuharrastaja Heikki Simola ja Tuusula-Seura. Yhteistyössä oli mukana Ilmatorjuntamuseo, Taistelukoulun perinneyhdistys, Tuusulan kunta, Tuusulan seurakunta ja sanomalehti Keski-Uusimaa. Polusta on Tuusula-Seuran tuottama, vuonna 2015 valmistunut video "Sotilaspitäjämme linnun silmin". 

Virtuaali-Tuusula -verkkosivuston osiossa Artikkeleita, esitteitä ja kotiseutupolkuja nämä kotiseutupolut on julkaistu alkuperäisessä muodossaan. 

Sotilaspitäjän kulttuurikierroksen esite (pdf)

Sotilaspitäjämme linnun silmin -dokumenttivideo Tuusulan museon Youtube-kanavalla

Varuskuntapolku-video
A
Hyrylän varuskunta perustettiin Saksan puustellin maille 1850-luvulla. Tilan päärakennus on osa Ilmatorjuntamuseota, ja siellä esitellään Tuusulan sotilasperinteitä.
B
Varuskunta oli keskellä nykyistä Hyrylää 1850-luvulta 1960-luvulle. Keskuskenttä oli suunnilleen nykyisen sosiaali- ja terveysaseman kohdalla.
C
Hyrylän punatiiliset kasarmirakennukset on rakennettu venäläisen varuskunnan aikana vuosina 1900–1915.
D
Venäläisen varuskunnan ortodoksikirkko valmistui vuonna 1900. Se purettiin vuonna 1958. Kirkon paikalla on nykyisin muistokivi. Harjun laelle rakennettiin 1950–60-lukujen taitteessa viisi kerrostaloa, joihin tuli varuskunnan henkilökunnan asuntoja.
E
Varuskunnan ansiosta Hyrylän palvelut kehittyivät. Kylään asettui paljon kauppiaita ja eri alojen käsityöläisiä ja ammatinharjoittajia. Monet heistä olivat kotoisin Venäjältä tai Vienan-Karjalasta.
F
Vuonna 1906 upseerien asuintaloksi valmistunut rakennus on ollut myös varuskuntakerhona. Sen vieressä oli aikoinaan venäläinen koulu.
G
Suomalainen varuskunta muutti venäläisiltä tyhjiksi jääneisiin rakennuksiin. Varuskunnan keskuskenttä oli keskellä Hyrylää suunnilleen nykyisen terveyskeskuksen paikkeilla 1960-luvun loppupuolelle saakka.
H
Olympiakasarmi oli koko itsenäisyydenajan ensimmäinen merkittävä varuskuntarakennus Hyrylän varuskunnassa. Helsingin Ilmatorjuntarykmentti toimi Tuusulassa 1957–2006.

Reittiohjeet

Näytä reitti: