Huokaustenlaakson reunalla

Kohde kuuluu polkuun Hyrylän polku.
Vuodelta 1986 näkymä Järvenpääntien varressa sijainneista rakennuksista. Kuva Tuusulan museon kuvakokoelma

Varuskunnan rakennusten eteläpuolella oli Huokaustenlaakso. Se oli hiekkakuoppa, joka jäi silloisen Järvenpääntien ja Kauppatien väliin ja rajautui etelässä Nappulakujaan – nykyiseen Nappulakatuun. Osa Hyrylän 1900-luvun alun liike- ja asuinrakennuksista oli rakennettu Huokaustenlaakson ympärille. Niiden julkisivut ja liiketilat olivat maantielle päin, takaosat hiekkakuopan suuntaan. Nappulakujan puoleiset talot purettiin Keski-Uudenmaan Osuuspankin uuden komean liiketalon (valmistunut 1986) ja sen parkkipaikan tieltä. Järvenpääntien varrella olleet talot purettiin vuonna 1993, kun uutta Tuusulanväylää rakennettiin Hyrylän keskustassa nelikaistaisena osin Järvenpääntien paikalle, osin hieman idemmäksi.

Huokaustenlaakso katosi maisemasta kokonaan, kun osoitteessa Nappulakatu 1 oleva kerrostalo valmistui vuonna 2017.  

Lue lisää kohteesta

Huokaustenlaakso

Keskellä Hyrylää – silloisen varuskunta-alueen ja kylän asutuksen välissä – oli pieni hiekkakuoppa-alue, joka oli kenties syntynyt jo varuskuntaa rakennettaessa 1860-luvulla. Nimi "Huokaustenlaakso" kuvannee kaikkea sitä laitonta tai muuten luvatonta toimintaa, joka varuskunta-alueen liepeille saattoi syntyä. Ainakin 1800-luvun jälkipuoliskolla seurakunnan asiakirjoissa mainitaan, että "venäläisen sotaväen kasarmien läheisyydessä paljastuivat hillittömät tavat. Jotkut olivat perustaneet sinne kojuja, joissa harjoittivat salakapakointia".  Myös 1900-luvulla moni tuusulalainen tiesi, että alueelta sai tarvittaessa kovaan hintaan "pimeän pullon". 

Huokaustenlaakso oli suunnilleen vuonna 1986 rakennetun Osuuspankin talon ja Nappulakatu 1 kohdalle vuonna 2017 valmistuneen kerrostalon paikalla.

Kulmakuppilan talo

Järvenpääntien varrella aivan varuskunta-alueen liepeillä oli kolme puista liike- ja asuinrakennusta. Järvenpääntien ja Nappulakujan (nykyinen Nappulakatu) risteyksessä oli talo, jota sekä sijaintinsa, että kulmassa olevien sisäänkäyntien vuoksi sanottiin Kulmataloksi. Talon alakerrassa oli kaksi liiketilaa, yläkerrassa oli asuntoja. Talossa oli aikoinaan Järvenpään Osuuskassan konttori, myöhemmin talossa oli muun muassa Kulmakuppilaksi kutsuttu Kaivo-Baari ja 1970–80-luvulla farkkukauppa. 

Kulmakuppilasta pohjoiseen oli kaksi pienempää taloa, jossa oli ajan tavan myös liike- ja asuintilaa. Keskimmäisessä talossa oli 1940–60-luvuilla Koroleffin kampaamo-parturi. Taloryhmän pohjoisimmassa pikkurakennuksessa oli joskus aikoinaan Matkahuolto ja Mokkilan kioski. Nämä rakennukset samoin kun niitä vastapäätä ollut tiilinen varuskunnan ruokala purettiin vuonna 1993, kun silloisen Järvenpääntien linjausta muutettiin ja Hyrylän läpi kulkeva tie nelikaistaistettiin. Uusi Tuusulanväyläksi avattiin Hyrylän kohdalla liikenteelle lokakuussa 1994. 

Suutari Männikön huvila

Nappulakadun varrella oli suutari Männikön kaunis talo. Suutarimestari August Männikkö (s. 1872 Saarijärvi – k. 1937 Tuusula) muutti nuorukaisena Tampereelle ja avioitui siellä Tuusulassa  syntyneen Anna Roukalan kanssa, ja varmaankin siksi perhe muutti 1900-luvun alussa Tuusulaan. Julkisivun puolesta varsin koristeellinen, osin kaksikerroksinen huvila rakennettiin Nappulakujan varteen ja se mukaili maaston muotoja, niin että talon takaosan oli kaksikerroksinen. 

Suutarimestari Männikön verstas, jossa työskenteli Männikön lisäksi 3–4 oppipoikaa, oli kellarikerroksessa, perheen asunto katutasossa. Anna-rouva piti salissa kahvilaa, jossa kävi muun muassa varuskunnan kantahenkilökuntaa. August Männikkö tunnettiin muun muassa taitavana riimittelijänä, jonka kynästä syntyi aikakauden muodin mukaisesti tilapäisruno moneen tilaisuuteen ja tarpeeseen. Männiköllä oli oma mainosrunokin, joka taisi  elää kauemmmin kuin tekijänsä. Näin suutarimestari mainosti: 

"Tuokaa työtä, tuokaa!
Kun on työtä, niin on ruokaa.

Vanhat [kenkä-]rajatkin korjata koitan,
ehkä sillä yleisön suosion voitan.

Uusia syntyy kuin enkeili Gabrielilta
Hyrylän kenkätieteen tohtorilta."

Männikön talo purettiin 1980-luvun puolivälin paikkeilla, kun Osuuspankin uuden liiketalon taakse rakennettiin parkkipaikka.   

Kukkatupa

Aivan Huokaustenlaakson reunalla - sillä kohdalla, mistä myöhemmin mentiin Osuuspankin pankkisaliin - oli pieni hirsinen rakennus. Siinä oli suutarimestari August Männikön pojan, Niilo Männikön suutarinverstas ja sen jälkeen monen vanhan hyryläläisen muistama Kukkatupa.  

Nappulakatu 1, 04300 Tuusula, Suomi